Späť

Aj výťahy môžu byť energeticky úsporné!

14.08.2021
Aj výťahy môžu byť energeticky úsporné! Cover obrázok

Ochrana životného prostredia je dôležitou súčasťou sociálnej zodpovednosti. Často Vám môže ekologické riešenie dokonca aj ušetriť Vaše mesačné náklady. Rovnako to je aj pri výťahoch. Vďaka úspornému režimu riadenia výťahov ušetríte na jeho prevádzke. Spotreba výťahu, ktorý ide naprázdno, je často väčšia ako spotreba jazdy výťahu.

Aby ste si to vedeli predstaviť... Výťahy v obytných domoch dosahujú podľa našich skúseností asi 100 až 120 000 jázd ročne, čo je asi 8 500 jázd mesačne a 300 jázd denne. Jednoduchou matematikou dospejeme k tomu, že výťah denne odjazdi asi 2 hodiny a stojí celých 22 hodín!! Ak bude výťah týchto 22 hodín v úspornom režime, ušetríte nemalé peniaze.

Poďme sa ale pozrieť na to, o akých číslach spotreby hovoríme. Pre názornosť, lanový elektrický výťah s frekvenčne riadeným pohonom s nosnosťou 400 kg pre 5 osôb a na 5 poschodí ročne najazdí asi 50 000 jázd a spotrebuje 735 kWh. Prepočítané na peniaze, pri cene 0,10€ / kWh je cena za elektrickú energiu za rok cca 740 € v prípade, že máte úsporné riadenie výťahu (stand-by režim = iba 50W). Ak by spotreba výťahu za jazdy naprázdno bola 100 W, je to 1170 kWh a 1 180 € za energiu za rok.

Prečo úsporný režim výťahu?

  • Ušetríte za prevádzku výťahu, ktorého pokojová spotreba je často väčšie, ako spotreba jazdy výťahu
  • Výťah sa po chvíli nečinnosti uvedie do režimu spánku (tzv. Stand-by režim)
  • V režime spánku sa automaticky vypnú všetky spotrebiče - Podsvietenie tlačidiel a panelu v kabíne, displeje v kabíne i displeje v staniciach. Do úsporného režimu sa prevedie tiež rozvádzač výťahu s meničom a operátor dverí.
  • Po stlačení akéhokoľvek tlačidla je výťah okamžite pripravený k plnej prevádzke

Čo by nemalo dobrému výťahu chýbať?

Určite sa zhodneme, že ak vydáte svoje peniaze, investujete čas a energiu do realizácie výťahu, tak by nám mal spolužitie a napĺňať naše definovaná očakávania a predstavy. Čo by sme teda mali chcieť po výťahu? Čo by nemalo dobrému výťahu chýbať?

  • Na prednom mieste je spoľahlivosť a servis. Môžete mať ten najlepší výrobok, ale ak bude vykazovať chyby a nebude fungovať budete nespokojní. Častým javom skladaných výťahov je vzájomná nekompatibilita a pri akomkoľvek servisnom zásahu vznikajú dohady o tom, kto za čo nesie zodpovednosť, týmto riešením sa vyhýbajte, pretože Váš výťah je a musí byť spoľahlivý a s ľahko dostupným servisom od autorizovaného partnera. Váš dodávateľ výťahu, by mal byť teda autorizovaný a mať zaškolených pracovníkov na servis.
  • Elegantný dizajn celého výťahu (čo poteší oko ženy a kvalitou zaujme muža). Výťah by mal byť vyrobený z kvalitných materiálov, mať moderný dizajn a starostlivé spracované všetky detaily. Uvedomte si, že jeho vykonanie Vás bude sprevádzať v nasledujúcich rokoch pri ceste z Vášho bytu do práce, za zábavou, športom alebo na nákupy, ... a naopak Vás po celom dni, často unavené dovezie v príjemnom prostredí bezpečne domov. Preto je kvalitný dizajn to, čo by nemalo dobrému výťahu chýbať.
  • Úsporná prevádzka a energetická účinnosť je veľmi diskutovanou kapitolou a v posledných rokoch preferovanú vlastností výťahu, vyberajte preto len energeticky úsporné výťahy.
  • Čitateľná politika ceny náhradných dielov a odborný prístup pri servise výťahu sú jedny z hlavných požiadaviek na servisnú organizáciu. Vyžadujte otvorené systémy riadenia, kedy je výťah schopné servisovať viac firiem než len tá, ktorá výťah dodala. Uzavreté systémy veľkých firiem, sú spravidla lacné pri nákupe a drahé pri servise.

Naša rada: Požadujte výťah s diaľkovým monitoringom. Sledujte svoj výťah kedykoľvek a odkiaľkoľvek cez chytrý telefón alebo počítač. Privolajte si výťah z kancelárie, bytu, keď odchádzate. Výťah servisnú organizáciu sám povie, kedy potrebuje servis, a to často oveľa skôr, než problém zistí užívatelia. Toto nie je vízia, ale v dnešnej dobe štandardom kvalitných výrobcov a dodávateľov.

Veríme, že Vám tieto informácie pomôžu pri výbere správneho výťahu. Radi Vám však poradíme aj osobne.

KONTAKTUJTE NÁS
Mail: badura@elektrovytahy.sk
Tel.: +421917 870 545.

Kontakt

Poradíme vám?
Neváhajte nás kontaktovať.

Kontaktné údaje

+421 905 40 56 57
badura@elektrovytahy.sk

Adresa

Na bielenisku 4
902 01 Pezinok
Slovensko

Fakturačné údaje

Servis elektro - zdvíhacie zariadenia, s.r.o.
Na bielenisku 4
902 01 Pezinok, SR
IČO: 46817671
DIČ: 2023603538


Výťahy BAĎURA
Na bielenisku 4
902 01 Pezinok, SR
IČO: 51541661
DIČ: 2120732196